1915   René Nuttin lanceert De Druivelaar

 

René Nuttin werd geboren in Kooigem in 1871 en, hoewel hij verondersteld werd om schilder te worden, vestigde zich als drukker in 1903 in Zwevegem. Maar meer dan alleen maar drukker, wou Nuttin zijn medemensen iets bijbrengen en hen hogerop helpen. Hij trok er daarom vaak op uit met de fiets om moppen en gezegden op te vangen en volksverhalen te verzamelen die hij later zal gebruiken om zijn Druivelaar mee samen te stellen.

In 1915 realiseerde hij zijn droom om 'volksopvoeder' te zijn en verscheen voor het eerst De Druivelaar. Als bij wonder wist de scheurkalender te ontsnappen aan de censuur van de bezetter en hij werd meteen een succes. De naam haalde hij van de wijnrank in zijn veranda. Zoals hij graag druiven plukte, zo hoopte hij dat ook de lezers met plezier elke dag een blaadje wijsheid zouden ‘plukken’.

 
     
 

1940   Anton Strobbe neemt de fakkel over

 


 


 

René Nuttin is intussen bijna 70 jaar en zoekt een overnemer voor zijn geesteskind. Die vindt hij in Drukkerij Aloïs Strobbe en Zonen uit Izegem. Drukkerij Strobbe was al afnemer van Nuttins kalenderblokjes en werd nu ook drukker, uitgever en verdeler van De Druivelaar.

Hun professionele ervaring gebruikten de gebroeders Strobbe om De Druivelaar een nieuw typografisch uitzicht en meer commercieel elan te geven. Anton Strobbe gebruikte in de editie 1942 nieuwe lettertypes en zette een tekenaars (die werkloos waren in oorlogstijd) aan het werk om rubriekkopjes en humoristische tekeningen te voorzien.

Nieuwe rubrieken en humor kregen dan een vaste plaats op de keerzijde. Dit gaf meteen de toon, stijl en inhoud van de kalender aan.
 

Ere wie ere toekomt

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van René Nuttin in 1946 stelden zijn kinderen en kleinkinderen twee luxealbums samen met ingeplakte kalenderblaadjes. Helaas was de serie niet volledig en moest de familie vaststellen dat een scheurkalender een wegwerpartikel is. Hierdoor ontbraken een aantal edities.

Als saluut aan de oprichter publiceerde de redactie in 1990, ter gelegenheid van de 75e editie van de kalender, de rubriek ‘De Druivelaar herlezen’. De daarin opgenomen moppen gaven heel goed de stijl en inhoud weer uit de beginjaren van De Druivelaar.
 

Een technisch huzarenstukje

Druktechnisch was het produceren van De Druivelaar iets heel bijzonders. De tweemaal 365 kantjes (voor- en achterzijde) werden volledig met de hand gezet door een schare vingervlugge handzetters.

In 1948 werd er een Amerikaanse Harris offsetdrukpers gekocht om De Druivelaar te drukken. Dit was erg innovatief; elders werd dit procedé vooral gebruikt om grote affiches en verpakkingen te drukken. Hiermee behoorden zware loden zetvormen tot het verleden en deden flexibele aluminiumplaten hun intrede. Niet alleen kon er zo sneller gedrukt worden, ook de kwaliteit verbeterde aanzienlijk.

Nadat de blaadjes gedrukt, verzameld en gesneden waren, werd het blokje voorzien van een dekblaadje dat, zoals contractueel bepaald met Nuttin, bedrukt in de bekende rode en gele kleuren. Tot op heden werd dit nostalgische element - in een modernere uitvoering - behouden!

 
       
 

1985   Luc Strobbe volgt zijn vader op

 
 

In 1985 nam Luc Strobbe geleidelijk de redactionele taken van zijn vader Anton over. Ongeveer gelijktijdig deed ook de revolutionaire Apple Macintosh zetcomputer zijn intrede.

Die vernieuwing liet toe om afscheid te nemen van de archaïsche werkmethode met steekkaarten en plakwerk om tot drukplaten te komen. Voor het eerst in de geschiedenis konden de teksten van elk kalenderblaadje in hun geheel op het scherm weergegeven worden! Daarna werden de illustraties er op fotomechanische wijze aan toegevoegd.

Omdat de oplage van De Druivelaar intussen zo sterk gestegen was, ging Drukkerij Strobbe een samenwerking aan met externe drukkerijen die uitgerust waren met speciale machines voor kalenderdruk.

 
       
 

1986   Christine Desmet komt mee aan boord

 
 

In 1986 werd germaniste Christine Desmet aangeworven op de redactie. Zij zorgde er onder andere voor dat bronnen worden vertaald en hertaald en dat de vroegere West-Vlaamse tint van De Druivelaar doorheen de jaren werd gemilderd. Zo kan De Druivelaar zonder probleem in heel Vlaanderen verspreid worden.

Maar behalve een redacteur, heeft een dagscheurkalender ook nood aan een veelzijdige corrector die met een kritisch oog alle gegevens verifieert. Dirk Degryse neemt die taak sedert 1989 op zich. Als lid van de redactie let hij ook op de ‘teneur’ van de humor. Niet alles is immers geschikt voor publicatie. Door de veranderde tijdsgeest en gevoeligheden van onze multiculturele samenleving zijn moppen die vroeger probleemloos konden opgenomen worden, nu uit den boze. De Druivelaar moet immers gesmaakt kunnen worden door iedereen!

 
       
 

NU   De toekomst van De Druivelaar

 
 

Terwijl De Druivelaar in de beginjaren uitsluitend via de boek- en dagbladhandel werd verkocht, maakt hij vanaf de jaren 50 een opmars als relatiegeschenk. Heel wat banken, spaarkassen, koffiebranderijen en veevoederbedrijven zijn trouwe afnemers van De Druivelaar die hem aan hun klanten cadeau doen met een kartonnen rugschildje waarop hun contactgegevens worden gedrukt. Zelfs na al die jaren blijft het een zeer geliefd eindejaarsgeschenk.

En er zijn al heel wat jaren geweest, want in 2015 verscheen de 100e editie van De Druivelaar! Een uitgave waarvan de eerste redacteuren waarschijnlijk nooit hadden durven dromen. Ondertussen bestaat De Druivelaar ook in diverse formaten -  zelfs digitaal, is hij verhuisd naar Heule en is hij te vinden op de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerpen. Kortom, De Druivelaar is nog lang niet uitverteld...

 

 

Contacteer ons

056/36.32.11
info@dedruivelaar.be
Industrielaan 5 - 8501 Heule