De Druivelaar in de klas

 

Dat De Druivelaar niet alleen door oudere mensen gelezen wordt, bewijst de Sint-Tilloschool uit Izegem. Daar wordt de kalender in de kleuterklasjes en in alle lagere schooljaren als didactisch materiaal gebruikt. 

 
 

‘Duim op!’ voor De Druivelaar, zegt juffrouw Katrien van de tweede kleuterklas: “Wij zouden hem niet kunnen in de klas. De Druivelaar mag nooit verdwijnen en zou zelfs moeten worden uitgeroepen als werelderfgoed.”

In haar klasje hangt hij heel strategisch – op kleuterhoogte – in het praathoekje. Elke morgen wordt er een blaadje afgetrokken en spelenderwijs leren de kleuters de cijfers en de dagen. 

Alle blaadjes worden zorgvuldig bewaard en voor bijzondere gelegenheden gebruikt. Een mooie traditie die juf Katrien al jarenlang in ere houdt, is deze: als een van haar kleuters een broertje of zusje krijgt, laat ze de kleuters twee beren uitknippen en inkleuren, een mama-beer en een kindje-beer. Op het buikje van de kleine beer wordt dan het blaadje geplakt van de dag waarop de baby geboren werd. Een geschenk van de klas voor de jonge mama. Juf Katrien wist te vertellen dat de meeste mama’s die tekening hun leven lang bewaren en blijven koesteren.

Omdat de kleuters in de klas met de kalender leren werken, nemen de ouders die werkwijze thuis vaak ook spontaan over. Zo is er een kleuter die voetbalt. Hij moet van zijn mama niet gewoon ‘zeggen’ wanneer hij moet voetballen, maar de blaadjes van die bewuste dagen ook van de kalender aftrekken.

 
       
 

In het eerste leerjaar, bij juf Hilde, hangt De Druivelaar op een mooi bloesemschild naast de deur. Elke week wordt er één leerling aangesteld als ‘kalender’, wat betekent dat hij/zij een week lang elke dag het blaadje van de kalender scheurt. Daarna wordt luidop gelezen welke dag het is. Vb.: “Het is vandaag woensdag 11 juni 2014”. Is het toevallig een bijzondere dag, dan wordt daar ook aandacht aan besteed. Zo wordt o.m. het begin van de seizoenen opgezocht in de kalender. De leerlingen leren ook waarom sommige dagen een rood dagcijfer hebben. Ze weten ook dat er mopjes op de kalender staan en dat hij ‘veel wijsheid’ bevat.

Er zitten 19 leerlingen in de klas van juf Hilde. Dag na dag bewaart ze alle blaadjes van De Druivelaar. Als ze er 19 heeft, deelt ze ze uit en krijgen alle kinderen een blaadje, dat ze koesteren als een kostbaar kleinood.

 
       
 

Juf Isabelle van het derde leerjaar plakt alle blaadjes van De Druivelaar op een groot blad tot de hele maand volgeplakt is. Dan begint ze met een nieuwe maand. Zo kunnen de leerlingen in één oogopslag zien hoeveel weken een bepaalde maand bevat en hoeveel vrijdagen er bijvoorbeeld in die bepaalde maand voorkomen. Onbewust wordt door deze manier van werken ook de correcte volgorde van de cijfers herhaald.

In alle klassen van de Sint-Tilloschool hangt er een Druivelaar. De leerlingen kennen de kalender allemaal en de meesten hebben er thuis ook een. Ze wisten ook te vertellen dat hun oma en opa en zelfs hun overgrootouders zo’n kalenderblokje hebben. Vooral het ontstaan ervan, 100 jaar geleden, en waarom De Druivelaar heet zoals hij heet, fascineert hen.

 

 
       
   

Contacteer ons

056/36.32.11
info@dedruivelaar.be
Industrielaan 5 - 8501 Heule